onsdag 5 juli 2017

Så jävla trött på abortmotståndartrollens klyschor

Så var abortfrågan uppe på tapeten igen, and I can't belive we still debate this shit. En barnmorska tar bladet från munnen och säger massa bra saker om rätten till abort samt rätten till kvalificerad vård. Hon pratar om kvinnors rätt till sina kroppar - så first things first - alla kvinnor har inte livmoder och alla med livmoder är inte kvinnor. Allt annat hon skriver är i övrigt korrekt och viktigt. Det är i kommentarsfältet det spårar ur (stor surprise förstås), och vi återfinner en hel del gamla klassiker "Men barnens liv då?", det är "Jag är för abort, men det är faktiskt inget preventivmedel!", "En kondom kan inte spricka 7 gånger!", "Det är helt sjukt att man får abortera till vecka 22 i Sverige!" och det är "Sperma är också liv..", vi hittar även klassikern "Om en kvinna har blivit våldtagen, då ska hon väl få göra abort, tycker ni inte? I texten nedan tänkte jag bara ta mig lite tid att sticka hål på dravlet.

1. Det här när ett foster blir ett barn är en stor filosofisk fråga, själv går jag på den vetenskapliga terminologin och anser att embroyon och foster inte är barn - att en blir ett barn först när en föds.  I övrigt bör beslutet ligga hos den som redan är född och har ett pågående liv.

2. Nej, det är korrekt. Ett preventivmedel är ofta tänkt att förhindra graviditet (eller överföring av STI:er). Vid en abort har det ett preventivmedel är tänkt att förhindra redan hänt, alltså faller logiken. Däremot kan det ju vara ett sätt att familjeplanera på, men det är en helt annan grej.
Och såhär är det i slutändan - ingen, ingen, ingen använder abort som preventivmedel. Det är jordens absolut sämsta tänkbara "preventivmedel". Det är en tidskrävande, kladdig och meckig process. Det är långa väntetider inom vården och många tycker själva aborten gör jävligt ont. En del tycker själva processen är det vidrigaste de har varit med om och lever sitt liv i ständig skräck för att det ska hända igen. Lägg på samhällets skam och skuld på det. Plus eventuellt sin egen. Så. I övrigt, vi har fri abort i Sverige - gör en, gör 15. Det är din kropp, dina val och ingen jävel har med det att göra. Svårare än så är det faktiskt inte.

3. Alltså, ganska många har ju rätt dålig koll på hur en kondom ska sitta och rullas på osv. Många använder fel storlek, är inte bjussiga med glid, eller har samma kondom i plånkan i ett år. Allt det här kan komma att påverka kondomens hållbarhet. Så jo, en kondom kan alltid spricka, de är liksom inte gjorda av kevlar. Och sluta orera dömande om hur folk ska skydda sig. Bara sluta. News flash - det är inte alltid de erbjudna preventivmedlen funkar, många mår till exempel rätt pissigt av syntetiska hormoner och sådär. Dessutom finns det alltid felmarginaler. Vi är bara människor trots allt.

4. De allra flesta aborter i Sverige utförs tidigt i graviditeten, innan vecka 9. Så. Om nån gör det i vecka 21 så föreligger extremt synnerliga skäl.  Och tro mig, det är inte superkul att vara gravid mot sin vilja, en gissning är att folk vill nog generellt gärna ha det ur världen så snabbt som det bara går.

5. Fuck nej bara nej, sperma är inte liv. De innehåller hälften av det genetiska material som krävs för att skapa en ny individ. Om spermien inte på nåt sätt är defekt vill säga.

6. Såhär är det: Vi har fri abort i Sverige. Alla som vill och behöver göra abort har rätt till det. Skälet spelar ingen som helst roll. Alla skäl är goda nog, men aldrig skäl för nån annan att ifrågasätta eller debattera.

Vi vet vad som händer när aborträtten inte finns. Folk slutar inte abortera, de gör det bara på betydligt mer riskfyllda sätt. Varje år dör och blir väldigt många personer skadade i samband med osäkra aborter. Sluta upp med moraliserandet och förstå hur väldigt lite svartvit världen är.
Förstå hur viktig rätten att bestämma över sin kropp som livmodersbärare är i processen att nå jämställdhet.

Inga kommentarer: